Wyróżnione
Żurek śląski
0
Bardzo łatwe
Tanie
Kategoria:  obiad zupy

Ingredients

kości wędzone - 1 porcja

kiełbasa wędzona - 1 laska

kiełbasa biała - 3 sztuki

smalec ze skwarkami - 1 łyżka

czosnek - 4 ząbki

przyprawa uniwersalna - 1 łyżeczka (Vegeta Natur)

przyprawa uniwersalna - 5 porcji (Maggi)

majeranek - 1 łyżka

liść laurowy - 4 sztuki

ziele angielskie - 8 sztuk

zakwas - 1 szklanka (Żurek Staropolski, Żurek Siewierski, itp)

pieprz czarny - 1/2 łyżeczki

sól - do smaku

Żurek śląski
Przygotowanie:

  1. Kości wędzone podzielić na mniejsze kawałki, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.
  2. Kiełbasy: wędzoną i białą pokroić w ćwiartki, a następnie włożyć do garnka.
  3. Ząbki czosnku pozostawić w łupinach, zmiażdżyć nożem na desce do krojenia i włożyć do garnka.

Notatki do przepisu

W wersji z ziemniakami • ziemniaki – 9 szt. małych / 2 osoby (zakryte dno niebieskiego garnka do gotowania ziemniaków) W wersji z jajkami • jajka na twardo – 3 szt. / osobę

Wartości odżywcze

Udostępnij ten przepis