×

Uwaga

Please enter your Disqus subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a Disqus account, register for one here

Sałatka z makaronu i tuńczyka

Witamy w sałatce

{tab=Produkty podstawowe}

  • makaron w kształcie ryżu – 125g 
  • tuńczyk w oleju roślinnym - 1 puszka (185/130) 
  • kukurydza – 1 mała puszka (150/140) 
  • majonez – 1 czubata łyżka 

{tab=Produkty opcjonalne}

  • szczypiorek, rzodkiew, cebula, papryka – wg uznania (dla koloru i zaostrzenia smaku)
  • jajka na twardo – 2 szt. (wówczas trochę więcej majonezu)

{tab=Przyprawy}

  • sól – 8 szczypt
  • pieprz – 2 warstwy

{tab=Przygotowanie}

Makaron gotować 8 minut, a następnie wystudzić - przelewając zimną. Z tuńczyka odlać trochę oleju (żeby nie był za suchy i za tłusty). Z kukurydzy odlać cały sok. Wszystko wymieszać , dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek, rzodkiew, cebula, papryka lub jajka – pokroić w drobną kostkę i wymieszać.

{tab=Parametry}

  • czas przygotowania: 10 min + 20 min na ugotowanie i wystudzenie makaronu
  • wydajność: na 2-3 osoby - 13 łyżek / pełny słoik 0,9 l
  • liczba produktów podstawowych zawierających konserwanty: 0/4 -   